Česta pitanja

Bebe koje imaju probleme sa spavanjem su neretko hiperaktivnije i razdražljivije, i često imaju teškoće sa kvalitetnim podojima. Dodatno, hroničan nedostatak sna majke nepovoljno utiče na njeno raspoloženje, razdražljivost, strpljenje, što dalje može imati negativne posledice na stvaranje i kvalitet mleka. Kroz trening spavanja, beba će naučiti kako samo da se uspava samostalno, čime će njen san postati redovan, čvrst i dugotrajan. Brojna istraživanja su potvrdila koliko je dobar san važan za zdravlje bebe. Kada beba spava, luče se hormoni rasta, regeneriše se imuni sistem, mozak se intenzivno razvija… Čvršći san dovodi do poboljšanja detetovog raspoloženja, produktivnosti i fokusa.

Nikada nije previše rano ni previše kasno da uspostavite dobre i zdrave navika spavanja vaše bebe. Vi odlučujete kada je pravo vreme za vašu porodicu.

Sve bebe su drugačije. Neke bebe su prirodno veće spavalice od drugih, neke će vremenom jednostavno porasti i naučiti same da spavaju. Takođe, i sve majke i njihove okolnosti su drugačije. Verujemo da mame uvek znaju šta je najbolje za njihovo dete i u tome ih podržavamo. Trening spavanja preporučujemo isključivo porodicama koje smatraju da njihovo zdravlje i kvalitet života opada usled nagomilanog umora.

Razlog zašto je naš program drugačiji je taj što je jasan, jednostavan i lak za praćenje. Osim toga, omogućava roditeljima da na osnovu temperamenta i karaktera njihovog deteta izaberu pristup sa kojim su oni komforni. Naš tim je uz vas svakodnevno za vreme trajanja programa što vrlo često uliva dodatnu sigurnost roditeljima.

Ne. Metoda „Cry it Out“ funkcioniše ovako: Korak 1: Stavite dete u krevet. Korak 2: Udaljite se. Korak 3: Pustite dete da vrišti, plače, zavija itd dok se dete ne uspava. Ta metoda funkcioniše za neke, mada većini roditelja jednostavno nije prijatno. Verujemo da roditeljski mozak nije „dizajniran“ da podnese histerični plač svog deteta, a da ne učini nešto kako bi ga utešilo!

Naš pristup je mnogo fleksibilniji i nežniji i prema roditeljima i prema detetu. Na osnovu razgovora sa vama saznaćemo, sa čime ste komforni, a sa čime niste i prema tome kreiramo personalizovan plan spavanja za vaše dete.

Trebalo bi da se pomirite sa činjenicom da će vaše dete verovatno plakati tokom procesa, naročito tokom prvih dana. Bebe vole ono što im je poznato, tako da će svaka promena rutine nailaziti na otpor.

Ako već sada znate da jednostavno ne možete (ili nećete) da tolerišete BILO KAKVU količinu plača (čak ni na minut ili dva), onda naš program možda nije najbolje rešenje za vas.

Naravno. U potpunosti podržavamo dojenje! Naspavana beba zapravo može bolje i lakše da sisa.

Program će biti lakši i brži ukoliko imate mogućnost da budete u različitim sobama. Ako delite sobu sa svojim detetom, naša preporuka je da postavite pregradu ili neki tip paravana između vas i vašeg deteta (možete biti i običan čaršav). Kada dođemo do toga da vaše dete kvalitetno spava tokom noći, možete ukloniti pregradu ako želite.

Apsolutno! 100% je izvodljivo ali budite spremni da će zahtevati malo više posvećenosti i organizacije sa vaše i naše strane.

Ukoliko je beba bolesna pre početka programa, sačekaćemo da ozdravi jer želimo da ovaj proces bude što blaži za vaše dete i vas. U slučaju da se razboli tokom programa, u zavisnosti od toga koliko je stanje ozbiljno, i u kojoj ste fazi treninga, napravićemo određene modifikacije i nastaviti. Ukoliko za vreme treninga krenu zubići da izbijaju, to može izazvati nelagodu tokom spavanja, ali nije nešto što nećemo moći da prevaziđemo.

Predlažemo vam da počnete sa treningom kada budete sigurni da ćete biti u vašem domu za vreme celog njegovog trajanja, a poželjno je još nedelju dana, kako bismo se osigurali da su se nove navike stekle. Želimo da ceo proces bude što blaži i da ne uzrokujemo potrebu za dodatnim prilagođavanjem, te je jako je bitno da beba bude u poznatom okruženju dok savladava nove veštine.

Postoji veliki broj sjajnih knjiga koje pokrivaju ovu temu. Možemo vam preporučiti neke! Međutim, one ne uzimaju u obzir vašu ličnu situaciju. Nama je jako važno da blisko sarađujemo sa porodicama, jer nam to omogućava da prilagodimo program potrebama vašeg deteta, njegovom uzrastu, stepenu razvoja, rutini, uz sve to uvažavajući vaš stil vaspitanja.